
British curry later sailed across the sea /
イギリスのカレーはのちに,海を航海して
and came to Japan. /
日本へやって来ました
Early in the Meiji era, /
明治時代初期に,
curry powder was imported /
カレー粉が輸入され,
and people started making curry /
人々はカレーを作り始めました
in Japan. /
日本で
At that time, /
当時,
curry was an expensive dish. /
カレーは高価な料理でした
For the price of a plate /
1皿の値段で,
of “curry and rice,” /
「カレーライス」の
a person could buy /
人は買うことができたのです
eight bowls of soba. /
8杯のそばを
Also, /
また,
in those days, /
当時,
curry was a little strange. /
カレーはちょっと変わっていました
Surprisingly, /
驚いたことに,
long green onions and frog meat /
長ネギとカエルの肉が
were used in it! /
カレーに使われていたのです

Since the late Meiji era, /
明治時代後期以来,
curry has been popular /
カレーは一般的になっています
all over Japan. /
日本中で
Some people say /
言う人もいます
it was because /
それはこういうわけだからだと
the Japanese military adopted curry /
日本の軍隊がカレーを採用した
as a food /
食事として
for its soldiers. /
兵士用の
Curry was an ideal food /
カレーは理想的な食事でした
for the soldiers /
兵士たちにとって
because they could make it /
作ることができ,
in large amounts /
大量に
and keep it /
保存することもできたので
for a few days. /
数日
When the soldiers went back home, /
兵士たちは故郷に戻るとき,
they took the recipe for curry /
カレーの調理法を持って行きました
with them. /
いっしょに
Because of this, /
このため,
people began eating it /
人々はカレーを食べ始めたのです
in many parts of Japan. /
日本の多くの地域で